بازار؛ گروه کشاورزی: در حالی تولید گوشت طیور و دام و همچنین تخم مرغ از منظر تامین منابع پروتئینی مصرف کنندگان جایگاه ویژه ای دارد که در حوزه تولید گوشت مرغ ایران پتانسیل تولید حدود ۴ میلیون تن را دارا است اما به گفته کارشناسان به دلیل مهیا نبودن شرایط سالانه حدود ۳ میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید می شود. این در شرایطی است که گزارشات جهانی نشان می دهد در تولید گوشت مرغ کشورهایی همچون ایالات متحده، برزیل و چین جزو برترین ها هستند.
تولید سالانه ۲۱ میلیون تن گوشت مرغ در ایالات متحده
بر اساس این گزارش ایالات متحده بزرگترین تولید کننده گوشت مرغ در جهان است. در سال ۲۰۲۳، ایالات متحده ۲۱ میلیون تن گوشت جوجه های گوشتی تولید کرد، در حالی که برزیل ۱۴.۸ میلیون تن تولید کرد. این در حالی است که ایالات متحده و چین روی هم حدود یک سوم تولید جهانی طیور را تشکیل می دهند.
داده های آماری همچنین نشان می دهد: برزیل پس از ایالات متحده دومین تولید کننده گوشت مرغ در جهان است. در سال ۲۰۲۳، برزیل ۱۴۸۷۵ میلیون تن گوشت مرغ تولید کرده است و در کنار آن برزیل همچنین بزرگترین صادرکننده گوشت مرغ در جهان است.
از سوی دیگر چین به عنوان سومین تولید کننده بزرگ گوشت مرغ در مدت نامبرده تولیدی بالغ بر ۱۴.۷ میلیون تن رقم شده است که در واقع حدود ۷۰ درصد از طیور تولیدی این کشور را تشکیل می دهد و ۱۵ درصد تولیدات طیور این کشور مربوط به اردک و غاز است.
جایگاه چهارمی روسیه در تولید گوشت مرغ
داده های آماری همچنین بیانگر این است که در مدت نامبرده روسیه چهارمین تولیدکننده بزرگ گوشت طیور و هفتمین تولیدکننده بزرگ تخم مرغ در جهان بود. به نحوی که روسیه ۳۹ میلیارد تخم مرغ و ۴.۸ میلیون تن گوشت مرغ تولید می کند. این در حالی است که صنعت مرغداری روسیه کم هزینه است، به سرعت در حال رشد است و به نیروی کار زیادی نیاز ندارد. نکته قابل تامل اینکه در سال ۲۰۲۳، مقامات روسیه قصد داشتند یک مرکز اصلاح نژاد جدید در استان مسکو افتتاح کنند تا وابستگی صنعت طیور به ژنتیک وارداتی کاهش یابد.
بر اساس این گزارش، مکزیک پنجمین تولیدکننده بزرگ خوراک دام در جهان است و تقریباً نیمی از تولید متعادل خوراک آن توسط صنعت طیور استفاده می شود. این در حالی است که در حوزه تولید گوشت مرغ هم پنجمین تولید کننده است و سالانه حدود ۴ میلیون تن گوشت مرغ تولید می کند که نسبت به سال ۲۰۱۰ افزایش ۳۵ درصدی را نشان می دهد. طبق داده های آماری صنعت طیور ۶۳ درصد از تولیدات دام در مکزیک را تشکیل می دهد.
از سوی دیگر اندونزی با تولید ۳۸۸۹ هزار تن گوشت طیور در سال ۲۰۲۳ ششمین کشور بزرگ تولید کننده مرغ در جهان است. صنعت طیور اندونزی بخش مهمی برای اقتصاد ملی است و ۶۵ درصد از کل پروتئین حیوانی را تأمین می کند و ۱۰ درصد از نیروی کار ملی را به کار می گیرد.
علاوه بر این، در سال ۲۰۲۲، اندونزی با حدود ۳.۴۸ میلیارد جوجه در رتبه دوم قرار گرفت، در حالی که چین بیش از ۵.۱ میلیارد جوجه داشت.
گزارشات جهانی همچنین نشان می دهد: هند با تولید سالانه بیش از ۴.۷۸ میلیون تن مرغ و ۱۲۹.۶ میلیارد تخم مرغ، هفتمین تولیدکننده بزرگ گوشت مرغ و سومین در تولید تخم مرغ در جهان است. همچنین در سال ۲۰۲۲، هند ۳۷۱۴ تن خوراک طیور تولید کرد. در واقع طبق داده های آماری، حدود ۳.۴ میلیون تن (۷۴ میلیارد) تخم مرغ و ۳.۸ میلیون تن گوشت طیور از ۳۰۰۰ میلیون جوجه گوشتی در سال در هند تولید می شود.
بر اساس این گزارش، بخش طیور تایلند چهارمین بخش بزرگ در آسیا و هشتمین بخش بزرگ در تولید گوشت طیور در جهان است. به نحوی که در مدت نامبرده تایلند ۳۴۲۵ جوجه داخلی تولید کرد که ۲.۸۹ میلیون تن گوشت تولید کرد. همچنین صادرات مرغ تایلند از نظر ارزش ۱۰.۸ درصد از بازار جهانی را به خود اختصاص داده است که سومین صادر کننده محسوب می شود. در سال ۲۰۲۱، تولید گوشت مرغ تایلند حدود ۱.۸ میلیون تن بود که کمی بیشتر از سال قبلتر بوده است.
لهستان؛ بزرگترین تولید کننده مرغ در اتحادیه اروپا
داده های آماری بیانگر این است که لهستان نهمین کشور بزرگ تولید کننده مرغ در جهان است. در سال ۲۰۲۲، لهستان نزدیک به ۲۷۲۹ تن مرغ تولید کرد که میزان تولید نسبت به سال قبل ۸.۲ درصد افزایش داشته است. در سال ۲۰۲۳، لهستان افزایش ۱.۵ درصدی در تولید گوشت طیور را پیش بینی کرد. این در حالی است که لهستان بزرگترین تولید کننده مرغ در اتحادیه اروپا است.
ترکیه دهمین تولیدکننده بزرگ گوشت مرغ گوشتی (طیور) در جهان است که در سال ۲۰۲۳ به میزان ۲۵۲۵ تن تولید کرد
گزارشات جهانی همچنین نشان می دهد: ترکیه دهمین تولیدکننده بزرگ گوشت مرغ گوشتی (طیور) در جهان است که در سال ۲۰۲۳ به میزان ۲۵۲۵ تن تولید کرد. همچنین در سال ۲۰۲۱، ترکیه ۲.۲۵ تن گوشت مرغ و ۱۹.۳ میلیارد تخم مرغ تولید کرد. در واقع ترکیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گوشت و تخم مرغ بوقلمون است که از موقعیت جغرافیایی خوب خود برای تامین بازار داخلی و بین المللی خود بهره می برد.